Črna noša

  »Črna noša« imenovana tudi mestna, meščanska ali ljubljanska, se pojavi od sredine 19. stoletja, okvirno podobo pa dobi nekje ob koncu stoletja. Znana je predvsem po beli peči zavezane na petelinčka. Med premožnejšimi kmeticami se pojavi tudi avba. »Črne noše« niso bile samo črne. Pogosto jo je spremljala bakrena barva in tudi ostale temne barve. Meščanke so rade posegale že v tridesetih in štiridesetih letih, pa tudi proti koncu 19. stoletja po svili, ki je bila najbolj priljubljena in tudi najdražja. Obleke premožnejših meščank za posebne priložnosti so bile v celoti svilene. S podobnimi gladkimi, industrijsko izdelanimi tkaninami so se tem oblekam približale pražnje obleke kmetic, medtem ko so bili vsakdanji kosi še vedno izdelani in cenejših ali doma izdelanih trpežnih materialov, kot so sukno, platno in raševina.

 »Črno nošo« so v mestih in na podeželju nosili ob cerkvenih praznikih kot so bile telovske procesije, žegnanja, birme, na porokah in drugih posebnih priložnostih. Bila je sestavljena iz krila in tesno zapete bluze ali kočemajke navadno črne barve, eno ali več spodnjih kril, peče, neobvezno predpasnika in v hladnejšem vremenu tudi priležna jopa iste barve, nogavice( pogosto bombažne- neobvezno izdelane iz bunkic, tudi svilene), čevlje na vezalke, sklepanec,( na katerem je bila po vzoru že prej privezana pentlja), nakit ter drugi dodatki. Vrat in zapestja je pogosto krasil rob belih čipk.

 Pomembni elementi »črne noše« so peča, sklepanec in nakit.

 »Črna noša« nima posebnega moškega para. Kmetje in meščani so od konca 19. stoletja naprej, ko se je »črna noša« razvijala, tako za vsakdanjik kot za praznik nosili kombinacijo, ki jo v osnovnem kroju za moške obleke poznamo še danes. Dolge črne hlače, telovnik, suknjič ( po možnosti iste barve) in bela srajca, čevlji, metuljček ali kravata, klobuk in razni dodatki.

Iz tega oblačilnega videza niso oblikovali posebne preobleke, ki bi vzporedno z žensko prikazovala »črno nošo«.

 »Črna noša« je danes videna zelo redko. Kljub temu pa s svojimi posebnostmi zaseda prav posebno mesto med ljubitelji narodnih noš. Črno nošo bomo še srečevali, saj ljubiteljev naše kulturne dediščine ne manjka. Pojavlja se pri folklornih nastopih in posameznikih.

 »Črno nošo« se kakor vse noše in folklorne kostume nosi s ponosom in spoštljivostjo.

 

      A »črna noša« ima še posebno vrlino - VEČNO ELEGANCO.

 

-> Ženska črna noša

-> Moška črna noša

-> Slike črne noše  GALERIJI SLIK 

 

 

Vizitka

Trigo d.o.o.

Naslov:
Laze pri Borovnici 1
1353 Borovnica

GSM: 040 878 400

E-mail: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.