Krilo - črna noša

KRILO

Krilo na pas se pojavi ob koncu 19. stoletja. Krojeno je bilo na štiri ali več pol. V pasu je bila nabrana v drobne gubice (smoking), ali s položenimi gubicami. Nekatere so bile brez gubic. Krilo se je zapenjalo spredaj na sredinskem levem delu, žep pa je bil na desni strani. Spodnji rob krila je bil podložen s 20-25 cm široki blagom, ki ni bil iste barve kot krilo. Krila so bila iz volnenega blaga ali svile.

 Krila se izdelujejo iz tanjšega volnenega blaga, svile, lahko tudi iz raznih mešanic volne, svile, viskoze.

Bluza - črna noša

BLUZA

Bluza je žensko vrhnje oblačilo, ki je segalo nekoliko čez pas. Rokavi so bili ozko krojeni in so bili v ramenu nabrani ali ne nabrani. Bluzo so krasili razni naborki, trakovi in gumbi. Imele so visok ovratnik, ki je bil pri nekaterih okrašen z belo čipko. V tem primeru je bila čipka tudi na dolžini rokava. Zapenjala se je v levem prednjem sredinskem delu.

Bluze so bile iz volnenega blaga ali svile. Bluze se izdelujejo iz tanjšega volnenega blaga, svile, lahko tudi iz raznih mešanic volne, svile , viskoze..

Kočemajka - črna noša

KOČEMAJKA

Kočemajka je ozko vrhnje oblačilo, ki je bila izdelana iz tkanega blaga in je bila podložena, od pasu navzdol pa je zvončasto razširjena. Rokavi so močno nabrani v ramenskem delu z naborkom ali položenimi gubicami. Kočemajka se je po navadi nosila čez krilo in je imela pokončen ovratnik, imela pa je nekako enak osnovni kroj. Nekatere so bile preproste, nekatere pa so bile bolj zahtevne izdelave z raznimi dodatki in gubami.

Kočemajke se izdelujejo iz tanjšega volnenega blaga, svile, lahko tudi iz raznih mešanic volne, svile, viskoze.

Predpasnik - črna noša

PREDPASNIK

Predpasnik je bil krojen iz treh pol v »A« liniji. Na pasu, ki je bil krojen posebej, sta bila trakova za zavezovanje. Predpasnik ni bil nabran, je pa imel všitke in na robovih črne čipke. Najpogosteje so bili črni iz svile in podobnih tkanin.

Predpasnike izdelujemo iz svile, ali raznih mešanic iz svile, viskoze in bombaža.

Untara - črna noša

UNTARA

Ženske so nosile po eno ali več spodnjih kril hkrati. S tem so poudarile ozek pas. Krojene so bile na pas iz spodnjega in zgornjega dela. V pasu je bilo spodnje krilo močno nabrano v gubice, zadaj razporek in zavezovalo se je s z dvema tankima trakovoma. Na spodnjem delu so bili zašiti okrasni robovi, na dolžini krila pa prišite bele čipke ali ozek barvni trak. Nekatere ženske so si izvezle tudi razne vezenine z luknjicami. Spodnja krila so bila iz domačega platna in močno poštirkana.

Untare izdelujemo iz bombažnega platna.

 

Nogavice - črna noša

NOGAVICE

Nogavice so bile pogosto bombažne ali volnene in tudi svilene. Po navadi so bile gladke in brez vzorca.

Pri nas se dobi bombažne nogavice iz garna.

Čevlji - črna noša

ČEVLJI

Največkrat so nosili visoke čevlje na vezalke. Ženske so jih nosile h pražnji in delavni obleki in so bili iz usnja. Nizki čevlji so se pojavili nekoliko pozneje.

Pri nas se čevljev ne izdeluje, se pa vsekakor dajo dobiti v Sloveniji.

 

Zavezovanje peče

PEČA

Peča je pokrivalo poročenih žensk in se je pojavila že v 15. stoletju. Je kvadrataste oblike iz belega bombažnega blaga ali tila, okrašena s širokimi belimi čipkami. Peča ima na enem vogalu vezenino in se zavezuje na petelinčka. Peča se pregane na trikotnik in položi na glavo tako, da je sredina daljše stranice položena nad čelo. Pri tem preganjen del z dvojnim vogalom pada po hrbtu, nasprotna vogala daljše stranice pa sta prekrižana na zatilju in zavezana na vrhu glave v petelinčka.

Pri nas peč NE izdelujemo, so pa v Sloveniji še spretne roke, ki vezejo takšno umetnino.

Sklepanec

SKLEPANEC ALI SKLEPNIK

Sklepanci so kovinski pasovi sestavljeni iz kovinskih ploščic in verižic. Imeli so uporabno funkcijo, saj so na njih obešale ključe, mošnjičke in druge stvari, ki so jim prišle prav, ko so odhajale od doma. Plemkinje so nosile zlate in srebrne, meščanke srebrne in pozlačene, kmetice pa medeninaste ali železne. Sedaj se na sklepance zavezuje trakove, redko se vidijo ključi.

Pri nas se dobijo kovinski sklepanci v zlati ali srebrni barvi. Za starinske pa vprašajte na bolšjem trgu.

Nakit - črna noša

NAKIT

Na prelomu iz 19. v 20. stoletje, so nosili predvsem polviseče uhane s steklenimi kamenčki ali rinčke. Premožnejše ženske so imele tudi ure na verižici, ki so jih obesile za pas ali okoli vratu. Nosile so tudi razne verižice in pogosto broške, ki so jih pripele pod visok ovratnik.

Pri nas se dobijo kovinske broške v zlati ali srebrni barvi, za starejši nakit pa vprašajte na bolšjem trgu..

 

-> Moška črna noša

-> Slike črne noše  GALERIJI SLIK 

 

Vizitka

Trigo d.o.o.

Naslov:
Laze pri Borovnici 1
1353 Borovnica

GSM: 040 878 400

E-mail: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.